Re Entry

InToMission's Re-entry site

Debriefing

Het begrip ‘debriefing’ betekent letterlijk ‘nabespreking’. Het is achteruit kijken en je ‘rugzak’ leegmaken. Het is stilstaan bij de dingen die gebeurd zijn, die veranderingen hebben gebracht die van invloed zijn op je leven nu. Soms is het nodig om eerst stil te staan bij dingen uit het verleden voordat je weer verder kunt gaan. Debriefing helpt om gebeurtenissen een plek te geven. Het doel van de debriefing is om je te helpen om alles wat achter je ligt een plek te geven in je leven, zodat je een bepaalde periode of gebeurtenis goed af kunt sluiten om weer met hernieuwde energie verder te gaan. Het debriefingstraject wat wij aanbieden, is gebaseerd op het ‘Exchange at the Cross-model’. Onze debriefers hebben een training gevolgd bij LeRucher Ministries en het certificaat ‘Basic debriefing’ behaald. Sommige van ons hebben ook nog een vervolgtraining gedaan, de zogenaamde ‘Crisis and Trauma Peer Response Training’. Onderstaande debriefingen worden verzorgd door inmiddels ervaren debriefers: Maaike van der Toorren, Marinka Deddens, Harmen en Marianne van Hasselt (in Frankrijk) en Margriet Muurling

Waarom een debriefing?

Een debriefing geeft je tijd om op een gestructureerde manier te reflecteren op wat er in afgelopen jaren in je leven gebeurd is. Het is vaak heel gemakkelijk om alle leuke dingen te delen, veel missionair werkers schrijven hun verhalen hierover in hun nieuwsbrieven of delen dat via social media. Maar het delen van de achterkant van je nieuwsbrief is soms heel lastig. ‘Niemand begrijpt wat ik bedoel! Wil iemand ons verhaal wel echt horen? Iedereen is zo druk, is er wel tijd voor ons echte verhaal? Ik wil niemand lastig vallen met mijn problemen! Het is gebeurd, we moeten verder en het komt vast wel goed!’ Soms zijn dingen zo normaal geworden, dat mensen niet eens meer door hebben dat situaties helemaal niet normaal zijn, een veel gehoorde uitspraak is: ‘you get used to it.’ Mag je verhaal en mogen jouw ervaringen er zijn? 
Een debriefing helpt om de moeilijke dingen een juiste plek te geven, of om te ontdekken dat je er nog iets mee moet, maar ook te genieten van de dingen die goed waren. Terugkijken is vaak de sleutel om goede keuzes te maken voor de toekomst!